МИХАЙЛОВЕ ЧУДО 2018: ТРАДИЦІЇ ТА ЗАБОРОНИ СВЯТА
19.09.2018
231

19 вересня православні християни святкують Михайлове чудо. Цього дня люди згадують диво Архістратига Михаїла у Хонах. Вважається, що саме після Михайлового чуда починаються перші вранішні заморозки.

Михайлове чудо: історія свята

Згідно з легендою, поблизу античного міста Ієраполь, над джерелом чудотворної води стояв храм Святого архістратига Михаїла. У храмі протягом 69-ти років служив християнин Архип. До нього сходилися люди з усієї округи, щоб позбутися своїх недугів. Проповідуючи християнську віру прикладом свого життя, Архип навернув багатьох язичників до віри Ісуса Христа. Це озлобило інших язичників і вони задумали знищити храм і погубити Архипа. Язичники викопали канаву, яка з`єднала в одне русло дві гірські річки, і направили їхню течію на храм. Тоді Архип став старанно молитися святому архістратигу Михаїлу, щоб той відвернув зруйнування храму. За молитвами святого Архипа явився архістратиг Михаїл. Ударом свого меча він відкрив у горі широкий отвір, куди і потекла бурхлива вода. [gallery columns="1" size="full" link="file" ids="17509"] Так, дякуючи чудесному заступництву святого архистратига Михаїла, храм залишився неушкодженим. Язичники, побачивши дивне чудо, зі страхом розбіглися. А святий архистратиг Михаїл, оточений неземним сяйвом, на очах святого Архипа вознісся. Місто, де відбулося це диво, стало називатися Хони (розколина або отвір).

Традиції Михайлового чуда

На Михайлове чудо прийнято ходити до церкви і молитися святому Михаїлу. Зазвичай у Михаїла просять щастя, миру в сім'ї і здоров'я. Також цього дня прийнято ходити один до одного в гості. Раніше в цей день збиралися на братчину – збори сільського або міського співтовариства, на яких вирішували внутрішні питання. Господині накривали столи пирогами з різноманітними начинками. Цього дня потрібно залагоджувати всі непорозуміння і йти на компроміс у сварці з рідними. Тому обов’язковим ритуалом на Михайлове чудо є обійми і братання.

Заборони на Михайлове чудо

На Михайлове чудо заборонено працювати. На тих, хто порушить цю заборону, чекають неприємності. Не можна сваритися, сперечатися і лаятися. Вважається, що весь негатив повертається своєму власникові втричі. Не можна викидати залишки їжі. На Михайлове чудо потрібно обов’язково помиритися зі своїми друзями і родичами, якщо ви посварилися.

Прикмети на Михайлове чудо

На Михайлове чудо не можна працювати – Бог покарає. Прийшов Архангел Михаїл – чекай перших заморозків. Корівки з поля – і пастуху воля. У цей день небажано мити голову – можна «змити розум». Якщо вранці у Михайлів день на деревах є іній – чекайте на холодну зиму. Якщо листя з осики падає «обличчям угору» – зима буде холодною, а якщо навпаки – теплою. Тепло на Михайлів день – осінь буде довгою. Після свята можна очікувати на перші заморозки.
ЗА ТЕМОЮ

БЛОГИ